Titus Flueraș (n. 23 mai 1973, Arad) provine dintr-o familie cu părinți muzicieni, ambii violoniști și profesori ai Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Și-a finalizat studiile liceale la aceeași instituție, iar pe cele de licență și masterat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, unde s-a bucurat de îndrumarea marelui artist Ștefan Ruha, al cărui asistent devine în anul 1999.

Încă din perioada studenției și până în anul 2003 a fost angajat ca artist instrumentist al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, alături de care a susținut sute de concerte, turnee artistice și spectacole în toate colțurile lumii.

S-a bucurat de rezultate notabile încă din copilărie, participarea la competiții naționale și internaționale fiindu-i răsplătită prin premii importante: Marele Premiu la Bydgoszcz (Polonia, 1983), Premiul II și Premiul I la Citta di Stresa (Italia, 1985; 1986), multiple Premii I, II și III la concursurile naționale „Cântarea României”, concursurile pe meserii de la Timișoara, București, Iași, Cluj (1985 – 1990).

Activitatea concertistică a violonistului Titus Flueraș este, de asemenea, impresionantă, acesta evoluând pentru prima oară în postură solistică, alături de o orchestră simfonică, la vârsta de 10 ani. A colaborat de-a lungul carierei cu orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Satu Mare, Oradea, Arad. A fost solist al Orchestrei de cameră „Camerata Romanica”, al Ansamblului de Percuție ANMGD, al Orchestrei vieneze „Mozart” alături de care a concertat cu prilejul unui turneu efectuat în China în 2004 ș.a. A fost invitat al orchestrelor „Europa Symphony” și „Musik Theater Schönbrunn” din Viena, al „Philharmonie der Nationen” din Germania, alături de care a întreprins turnee în Europa, Japonia, China, Coreea de Sud, pe post de concert-maestru sau în partida de vioara I. A înființat și a condus Orchestra de cameră „Liutaria” a studenților ANMGD.

Probabil cel mai răsunător succes al violonistului Titus Flueraș a fost obținerea unui loc, din nu mai puțin de 3000 de candidați, în orchestra mondială „You Tube” și ocuparea poziției de concert-maestru. În anul 2009 a susținut un concert în celebra Carnegie Hall din New York – în fapt primul concert din istorie organizat prin intermediul internetului și transmis live pe canalele YouTube –, succes care i-a adus ulterior numeroase distincții și diplome de merit acordate de diverse instituții culturale din România. A fost unul din protagoniștii filmului documentar „The Road to Carnegie Hall” al producătorilor Gramafilm si Harmonyfilm din Londra.

Face parte, alături de chitaristul Constantin Andrei, din formația „Duo Melos”, consacrată la nivel mondial și probabil cel mai urmărit duo vioară-chitară (mărturie stând cele peste 1 million de vizualizări de pe canalul YouTube), cu interpretări de la N. Paganini, M. Giuliani, R. Di Marino la A. Piazzolla și D. Pujol.

În plan didactic, Titus Flueraș și-a asumat nu doar rolul de îndrumător al studenților violoniști ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, ci și pe cel de promotor al diverselor formații din care aceștia fac parte. Este invitat frecvent în juriul unor prestigioase concursuri naționale de interpretare și a susținut numeroase cursuri de măiestrie în universități și conservatoare din Europa (Consenza – Italia, Eisenstadt – Austria, Vigo – Spania, Veneția – Italia, A Coruña – Spania), prin intermediul programului Eramus.

23 Mai 2023 - 08:30