Răsvan Dumitru (n. 1985, Brașov) s-a dedicat studiului viorii de la vârsta de 5 ani, urmând apoi cursurile Liceul de Artă din Brașov, la clasa de vioară a profesoarei Maria Mireanu și pe cele ale Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. univ. dr. Victoria Nicolae. În perioada 2007 – 2011 a fost prim concertmaestru al Orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj Napoca, iar între 2008 – 2012 şef de partidă al compartimentului viorii a doua din cadrul Orchestrei Naţionale de Tineret a României. În prezent, Răsvan Dumitru ocupă poziția de lider al partidei viorii a doua a Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj Napoca.

Este membru fondator al Cvartetului Arcadia, alături de care se bucură de o carieră recunoscută pe plan internațional, susținând concerte pe cele mai importante scene ale lumii, și are parte de un contract de exclusivitate cu casa de discuri Chandos din Marea Britanie. În prezent, Cvartetul Arcadia este cvartet în rezidență al Centrului Național de Artă Tinerimea Română din București.

Fiind preocupat de educație și de a transmite mai departe din experiența acumulată de-a lungul anilor, a pus bazele unui eveniment anual ce poartă numele de „Arcadia Chamber Music Classes”. Este vorba despre un atelier de muzică de cameră care este destinat cu precădere tinerilor muzicieni care fac performanță, atelier ce reprezintă un cadru ideal pentru formarea ansamblurilor camerale, mai ales a cvartetelor de coarde, o academie de elită, ce oferă masterclass-uri, workshopuri și concerte inedite.

Absolvent al studiilor doctorale ale Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, este lector universitar în cadrul Departamentului de Instrumente cu Coarde, Suflători și Percuție, la specializarea Vioară. Distins cu premii la o serie de Concursuri Naţionale și Internaționale, și semifinalist la Concours Musical International de Montreal în 2006, a susținut recitaluri apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate, concertrând în Germania, Austria, Elveţia și Olanda.

În postură solistică a realizat concerte alături de orchestre din țară, dintre care amintim concertele susținute alături de Filarmonica din Braşov, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj Napoca, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române.

Răsvan Dumitru cultivă cu viu interes şi stilul de interpretare al repertoriului baroc, colaborând cu o serie de ansambluri de profil. Cântă pe o vioară Leon Fischesser atribuită pe viaţă de către fundaţia elveţiană „Musique et Vie” în urma unui concurs organizat în 2005.

25 Mai 2023 - 08:40