Iulia Suciu, profesor univ. dr. habil., Prorector responsabil cu activități didactice


Iulia Suciu (n. 16 martie 1969, Cluj-Napoca) face parte dintr-o familie de muzicieni și pedagogi, tatăl său, basul și profesorul universitar Iulian Jurja, desfășurând o activitate de 4 decenii la Catedra de Canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar mama sa, învățătoare, remarcându-se prin rezultate extraordinare în pedagogia învățământului primar.

Prof. univ. dr. habil. Iulia Suciu poate fi considerată produsul exclusiv al școlii muzicale clujene. A absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca la clasa de specialitate a prof. Buzas Pal, studiile universitare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (clasa prof. univ. dr. Ninuca Oșanu-Pop), și studiile doctorale în cadrul aceleiași instituții, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentin Timaru.

Perioada studiilor i-a fost încununată de numeroase premii naționale și internaționale pentru interpretare pianistică solo, dar și de o activitate artistică extrem de bogată, manifestată prin numeroase recitaluri și concerte. Colaborarea cu tatăl său, în calitate de pianist acompaniator, i-a marcat în mod determinant traiectoria carierei interpretative și, ulterior, a celei pedagogice.

În anul 1991 Iulia Suciu devine preparator universitar la catedra de Canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, evoluția sa la catedră și pe scenă fiindu-i puternic influențată, de-a lungul timpului, de personalități ale scenei muzicale naționale și internaționale, dintre care Gheorghe Roșu, Iulian Jurja, Ana Rusu, Elena Moldovan, Mariana Nicolesco, Leontina Văduva, Niculina Mirea, sau reprezentanți ai propriei generații, ca Ion Țibrea, Ramona Coman, Florin Estefan, Marius Budoiu, Mihaela Maxim, Carmen Gurban ș.a.

A obținut Premiul pentru „Cel mai bun pianist acompaniator” la Concursul de Interpretare – Canto „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca (1990, alături de basul Ion Țibrea), la Concursul Național de lied „Mihail Jora”, București (1991, alături de soprana Taisia Tordai) și la Concursul Național de interpretare „Magda Ianculescu”, București (1995, alături de soprana Mihaela Maxim).

Timp de peste douăzeci de ani Iulia Suciu a fost pianist oficial al prestigiosului Festival și Concurs Internațional de Canto „Hariclea Darclée” de la Brăila, prezidat de regretata soprană Mariana Nicolesco. A participat, în calitate de pianist acompaniator, la importante competiții internaționale de canto: „Julian Gayarre” (Pamplona, Spania), „Callas” (Atena, Grecia), „Boris Chistoff” (Sofia, Bulgaria), „Mozart” (Salzburg, Austria). A luat parte, alături de studenți și absolvenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” la edițiile unor competiții precum Concursul de lied românesc (Brașov), Concursul de Interpretare „Ionel Perlea” (Slobozia), Concursul „Paul Constantinescu” (Ploiești), Concursul „Traian Grozăvescu” (Lugoj) și multe altele, obținând până în prezent peste 100 de premii.

Anul 2023 marchează pentru prof. univ. dr. habil. Iulia Suciu 32 de ani de activitate în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, perioadă în care a evoluat de la funcția didactică de preparator universitar până la cea de profesor universitar. Iulia Suciu a obținut titlul de „doctor în muzică” în anul 2001 și gradul de cadru didactic abilitat în 2021. Încă din 1999 a desfășurat activități organizatorice și de conducere a diverse structuri ale ANMGD, ocupând cronologic funcțiile de Prodecan al Facultății de Artă Scenică, Director al Departamentului de Canto și Artele Spectacolului Muzical, Decan al Facultății de Interpretare Muzicală, iar în prezent Prorector responsabil cu activități didactice.

16 Martie 2023 - 12:30