Ioana Csiky, lector univ. dr. „Citire de partituri”

 

Ioana Csiky (n. 20 ianuarie 1985, Craiova) și-a început studiile muzicale la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din oraşul natal, la clasa de pian a profesorilor Lucia Cristea şi Liviu Pârvu, continuându-și ulterior pregătirea la Cluj-Napoca, în cadrul Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”, cu prof. Kovács Zsófia. Între anii 2003 – 2007 a fost studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, la clasa de pian a conf. univ. dr. Csíky Boldizsár, finalizându-și masteratul în artă muzicală în cadrul aceleiași instituţii, în 2009.

Este premiantă a mai multor concursuri naţionale şi internaţionale, dintre care: „Carl Filtsch” (Sibiu), „Pro Piano” (Bucureşti), Festivalul Muzicii Maghiare (Bucureşti). A participat la cursuri de măiestrie susținute de reputaţi pianişti și interpreţi: Walter Krafft, Csíky Boldizsár, Georg Sava, Pier Narcisso Massi, Theodor Paraschivescu. A beneficiat de burse din partea Ministerului Culturii din România (în 2006) și a Fundaţiei „Nova Harmonica” din Italia (2007).

În calitate de solistă, a susținut numeroase concerte alături de orchestrele Filarmonicilor din Craiova, Oradea, Sibiu, Arad, Târgu Mureş, Bacău, Chişinău, dar și recitaluri în ţară (Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş, Craiova, Suceava, Sibiu) şi în străinătate (Ungaria, Germania, Austria, Italia). A colaborat cu dirijori de renume, dintre care îi amintim pe Gheorghe Costin, Horváth József, Mihail Agafita, Dumitru Goia, Walter Hilgers, Theo Wolters, Valentin Doni, Romeo Rîmbu, Cristian Sandu.

În paralel cu activitatea solistică, Ioana Csiky a evoluat în numeroase recitaluri camerale alături de prestigioşi interpreţi precum violonceliştii Cristian Florea, Török Zsolt, Csíky Borka, Kostyák Előd, pianistul Csíky Boldizsár şi soprana Camelia Clavac.

În vara anului 2013 a obținut înaltul titlu de „doctor în muzică” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, în urma susținerii publice a tezei intitulate „Clara Schumann: Interpret, muzician, compozitor”.

21 Ianuarie 2023 - 19:30