Delia Stoian Irimie, conferențiar univ. dr., Folclor muzical și cânt popular


Delia Stoian-Irimie (n. 17 martie 1975, Alba Iulia) este conferențiar univ. dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț. În anul 1998 a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția Pedagogie muzicală. Și-a finalizat apoi cursurile de Studii aprofundate la specializarea Muzicologie (2000) și cursurile de Master la specializarea „Managementul Instituțiilor pentru Cultură” (2008) în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia. În anul 2008 obține titlul de „doctor în muzică” la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, secția Etnomuzicologie, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ileana Szenik.

Activitatea didactică a Deliei Stoian-Irimie la Extensia Piatra Neamț a ANMGD include predarea disciplinelor: Folclor muzical, Cânt popular, Ansamblu tradițional și Principii generale de cercetare și redactare în muzică. La Cluj-Napoca predă cursul de Folclor muzical, iar la Departamentul de Învățământ la Distanță și Frecvență Redusă, disciplinele Folclor muzical și Cânt popular.

Din anul 1998 este coordonatorul și fondatorul Ansamblului de Muzică Tradițională „Icoane Moldave” al Extensiei Piatra Neamț, format în prezent dintr-un număr de 45 de studenți. A susținut concerte atât pe plan local și național, abordând un repertoriu variat, din diferite zone ale țării. Ca interpret de folclor, a participat la concursuri și festivaluri în țară și în străinătate, fiind laureată cu numeroase premii. A cântat alături de interpreți consacrați și ansambluri renumite, participând, de asemenea, la diferite emisiuni de folclor Radio-TV. A realizat mai multe interviuri în cadrul mass-media, imprimări audio în ipostază solo, cât și alături de Ansamblul de Muzică tradițională „Icoane Moldave”.

Delia Stoian-Irimie a întreprins o serie de cercetări în domeniul etnomuzicologiei, de culegeri pe teren și științifice, majoritatea având ca finalitate publicarea. Este implicată în proiecte de cercetare în cadrul ANMGD, dar și în afara instituției. A fost invitată ca membru și șef de comisie la diferite concursuri, festivaluri și olimpiade din țară.

17 Martie 2023 - 09:30