Ciprian Mîzgan-Danciu, cercetător științific dr. gradul III, cadru didactic asociat „Folclor muzical”, „Cânt popular” și „Ansamblu tradițional”


Ciprian Mizgan-Danciu (n. 21 ianuarie 1977, Cluj-Napoca) este cercetător științific dr. gradul III la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” și șef partidă în cadrul Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, fiind licențiat în Muzică (2001) și Interpretare – Canto (2003). A absolvit în 2008 studii de masterat, specializarea Managementul instituțiilor de cultură, iar în 2017 a obținut titlul de doctor în muzică, summa cum laude, cu lucrarea Colinda cu tematică mitologică – sursă de inspirație pentru creația corală transilvană, conducător științific: prof. univ. dr. Ioan Bocșa. În prezent urmează studii postdoctorale de cercetare avansată, sub mentoratul domnului prof. univ. dr. Ioan Bolovan, în cadrul școlii doctorale „Studii de Populație și Istoria Minorităților”, Universitatea Babeș-Bolyai.

Din anul 2014 este cadru didactic asociat la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, susținând cursuri de: Folclor muzical, Cânt popular, Canto coral și Ansamblu tradițional.
Încă din perioada studenției (1997) a participat la activități regulate de cercetare în domeniul folclorului muzical, organizate de către Fundația Culturală TerrArmonia, atât ca membru în echipe de culegere în teren cât și ca membru în colectivul redacțional sau responsabil de prelucrarea materialelor audio. Din aceste activități amintim: restaurarea audio digitală a colindelor aflate în Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române” Cluj (peste 4500 de colinde), masterizare digitală a materialului cules în teren și realizarea CD-urilor și DVD-urilor documentare aferente volumelor: Colinde românești, Muzică vocală tradițională din Sălaj, Muzică vocală tradițională din Munții Apuseni, Muzică vocală tradițională din Ținutul Pădurenilor, Hunedoara.

21 Ianuarie 2023 - 08:20