Beatrice Elena Iordache, asistent univ. drd. Citire de partituri


Beatrice Elena Iordache (n. 16 ianuarie 1992, Târgu-Neamț, jud. Neamț) este muzicolog.

A studiat la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava (2007 – 2011) instrumentul clarinet, continuând cu Licență și Masterat (2011 – 2017) la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din ClujNapoca, specializarea Muzicologie, unde a dobândit competențe aprofundate în Stilistică muzicală, Forme și analize muzicale, Retorică muzicală, Analize estetice.

A urmat studii de Masterat la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov (2017 – 2020), obținând diploma de meloterapeut.
Deține o impresionantă activitate teoretică și practică într-un domeniu prea puțin promovat, terapia prin muzică, explorând tehnici și metode ale Muzicoterapiei active instrumentale și vocale, Psihoterapiei în muzicoterapie, Muzicoterapiei în educația specială, Practicii de formare și dezvoltare a abilităților muzicoterapeutice, Terapiei complementare prin muzică, Terapiei muzicale prin dans și mișcare. Activitatea în acest domeniu sa concretizat în lucrul cu copii cu dizabilități și susținerea unor prelegeri în cadrul conferințelor și simpozioanelor naționale care atestă relevanța utilizării metodelor și tehnicilor de aplicare a muzicii în terapie.

A desfășurat o asiduă colaborare cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca ca referent orchestră (2013), cu Filarmonica de Stat „Transilvania” în calitate de consultant artistic (2014 – 2015), cu Opera Națională Română Cluj-Napoca ca secretar PR (2016 – 2019), secretar literar (2019) și redactor al revistei Opera Story Magazine (2018 – 2019), în care a publicat numeroase recenzii, articole, cronici de specialitate (critică muzicală), activând în perioada studiilor de Licență și ca jurnalist la radio și TV.

A colaborat cu alte publicații, precum Revista Intermezzo a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, ziarul în limba maghiară Szabadság. În 2017 a publicat studiul BrainComputer Interface: the interactive device MindWave Mobile for brainwave monitoring. MUSIC COGNITION. Education in the Society of Knowledge, Ed. MediaMusica, Cluj-Napoca.

A înregistrat, pe parcursul unui deceniu, un palmares important de participări la conferințe, Masterclass-uri, Workshop-uri, concursuri și a primit un număr impresionant de distincții, între care: Premiul II la Concursul Național de Creație, Critică și Interpretare Muzicală „Mihail Jora”, secția Critică muzicală, București (2013; 2015); Premiul II – Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”, secția instrumente de suflat din lemn (clarinet), Piatra Neamț (2008), Premiul I – Susținerea lucrării Aplicații ale acusticii în cadrul Simpozionului „Ștefan Procopiu”, Piatra Neamț (2006).

16 Ianuarie 2023 - 08:40