Anastasia Buruian, conferențiar univ. dr., Canto clasic, Extensia Piatra Neamț


Anastasia Buruian (n. 16 martie 1958, Republica Moldova) a urmat cursurile Liceului de Muzică din Bălţi şi ale Institutului de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău, la specializarea Canto (promoţia 1983). Timp de 14 ani după absolvire a fost solistă a Teatrului de Operă şi Balet din Chișinău, Republica Moldova.

A fost colaborator permanent al Operelor Române din Cluj-Napoca, București, Timișoara, Craiova, Galați. Cu un palmares deosebit de bogat (repertoriul său cuprinde lieduri, romanţe şi rolurile principale din opere ca „Dama de pică”, „Evghenii Oneghin”, „Trubadurul”, „Suor Angelica”, „Madama Butterfly”, „Paiaţe”, „Idomeneo”, „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni”), Anastasia Buruian a susținut nenumărate turnee în ţară (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Sibiu) şi în străinătate (fosta Uniune Sovietică, Italia, Franţa, Spania, Anglia, Olanda, Belgia, Elveţia, Germania).

Este autoare de lucrări publicate, articole, comunicări ştiinţifice sau suporturi de curs. Face parte din comisia de admitere la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” – Extensia Piatra Neamţ şi din Consiliul Extensiei Piatra Neamţ. A colaborat cu Departamentul de Educaţie Continuă şi Invăţământ la Distanţă al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca (2004 – 2015) și cu Departamentul D.P.P.D. (D.S.P.P.) din cadrul aceleiași instituții, pentru predarea cursurilor de „Didactica specialităţii” şi „Practica pedagogică” (2000 – prezent).

Face parte din comisia pentru Definitivat şi Gradul II didactic și a fost, în nenumărate rânduri, preşedinte al comisiei pentru ocuparea posturilor scoase la concurs de către Facultatea de Muzică Piatra Neamţ sau membru al echipei pentru pregătirea dosarului ARACIS în vederea acreditării Catedrelor de Interpretare ale Facultăţii de Muzică Piatra Neamţ. Totodată, s-a aflat la conducerea Catedrei de Interpretare a Facultății de Muzică Piatra-Neamț (2008 – 2015), a fost membru în Senatul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” și îndrumător de Lucrări de Grad I (2014 – 2022).

A făcut parte, de-a lungul carierei, din juriile a numeroase competiții: Concursul Internațional de interpretare muzicală vocal-instrumentală „Emanuel Elenescu”, Concursul Internațional de interpretare muzicală „Miniatura romantică” (Galați), Concursul Național de Canto din cadrul Festivalului Internațional de muzică „Vacanțe muzicale la Piatra Neamț”, Festivalul-Concurs Național de muzică populară pentru copii și tineri „Florile Ceahlăului” ș.a.

În plan artistic, Anastasia Buruian se bucură de o importantă recunoaştere naţională şi internaţională, activitatea sa însumând peste 150 de manifestări în străinătate: ca invitată a Ansamblului Operei din Russe în rolul principal din opera „Madama Butterfly” de G. Puccini, prezentată în cadrul unor turnee în Olanda, Belgia, Franţa, Elveţia, Anglia (1999 – 2000), la susţinerea unui masterclass de Canto în cadrul Festivalului „Muzicales d’Automne” din Castres, Franţa ș.a. Este, totodată, membru de Onoare al Asociației de Chitară „Transilvania”.

Din anul 1999 Anastasia Buruian este angajată a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” – Extensia Piatra-Neamţ, unde în prezent ocupă funcția de conferenţiar universitar doctor la clasa de Canto clasic. A pregătit numeroase generaţii de studenţi, mulți dintre aceștia activând la ora actuală la instituţii de prestigiu din ţară.

16 Martie 2023 - 13:00