Ateliere Dalcroze pentru educatori și învățători
SEMINAR DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE DALCROZE
Pedagogiile muzicale de tip activ și-au făcut apariția la începutul secolului 20 punând accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate într-o abordare interactivă și
pluridisciplinară. Această abordare permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica.
Programul conține:
• Revizitarea unor noțiuni de bază în educația muzicală – tempo, ritm, melodie, frază, măsură, expresie – prin prisma pedagogiei Dalcroze;
• Piste de aplicare a elementelor pedagogiei Dalcroze în programa de specialitate existentă în România în funcție de nevoile specifice ale cadrelor didactice.
Profesor Formator PROF.ADRIANA AUSCH, M.M.D., M.M.V.P., Dalcroze Certificate, Dalcroze License - Nu predați doar muzică, ci predați frumosul!
Pasionată de artele care includ mișcarea, de muzică și de artele vizuale, Prof.Adriana Ausch a găsit în educația Dalcroze spațiul în care își exprimă abordarea renascentistă a tuturor artelor. A obținut un master în pedagogia Dalcroze, Certificatul și Licența Dalcroze precum și un master în interpretare vocală la Longy School of Music of Bard College în Cambridge, Massachusetts, Statele Unite ale Americii. Prof. Ausch este membră a Professional Developement Committee of Dalcroze Society of America (https://dalcrozeusa.org) și președintă a New England Dalcroze Chapter și Dalcroze Chair - Winchester Community Music School, Winchester. In ultimii 20 de ani, Profesor Adriana Ausch a predat ritmica Dalcroze pentru elevi și studenți de toate vârstele, de la 3 la 75 de ani, la Tufts University (Boston), Winchester Music School (Winchester), Southern Maine Community College (Maine), Longy School of Music (Cambridge). Începând din 2001, Prof.Adriana Ausch predă Solfegiu, Ritmică (Eurhythmics), Improvizație, Plastique Animée și Pedagogie Dalcroze în cadrul Programului Profesional Dalcroze. În cadrul acestui program, a dezvoltat noi cursuri inspirate de Dalcroze pentru studenții de la Longy School atât la nivel de licență, cât și la nivel de masterat.
Printre cursurile create de Adriana Ausch se numara Eurhythmics Lab, Improvizație pentru cântăreți, Muzică și arhitectură, Introducere în Dalcroze și Cabaret Collage. Născută în România, Prof.Adriana Ausch a studiat pianul clasic la Școala de Muzică din Târgu- Mureș și a obținut un masterat în arhitectură și urbanism la Institutul Ion Mincu din București. În paralel cu cariera sa de arhitect și scenograf, a devenit cântăreață și compozitoare abordând mai multe stiluri muzicale. A apărut la emisiuni de televiziune și radio, a întreprins turnee în România și a lansat un CD în Germania, unde a locuit înainte de a se muta la Boston. În România, a obținut premii în calitate de cantautoare și a făcut parte din mișcarea românească folk. După ce a practicat arhitectura în România și Germania, în prezent stabilită la Boston, Adriana Ausch și-a dedicat cariera muzicii și disciplinelor Dalcroziene. Asociația Cutură prin Muzică are ca scop principal prezentarea, difuzarea și dezvoltarea pedagogiilor muzicale de tip activ în România și în țările din spațiul sud-est european. Activitatea de bază o reprezintă organizarea de:
• ateliere și seminarii / conferințe / stagii pentru prezentarea diferitelor metode muzicale de tip activ – Kodály, Dalcroze, Orff etc - în cadrul școlilor superioare de muzică ;
• formări profesionale adresate profesorilor de muzică / muzicienilor / învățătorilor și educatorilor / terapeuților;
• evenimente / concerte / spectacole muzicale dedicate prezentării și promovării muzicii ca factor cultural și social de mare valoare.
Asociația Cultură prin Muzică organizează constant, în parteneriat cu instituții și alte organizații non- guvernamentale, Seminarii practice de pedagogie muzicală de tip activ. Aceste cursuri de formare profesională sunt susținute de profesori specialiști internaționali, certificați în metodele pe care le predau. Din iulie 2021, Asociația Cultură prin Muzică organizează în parteneriat cu Institutul Jaques- Dalcroze Geneva, programul de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR), aflat, în prezent, la a doua ediție (www.dalcroze.ro). Colaborarea cu doamna profesor Adriana Ausch a început efectiv în noiembrie 2022 cu o serie de ateliere pentru studenții de la Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (București), Universitatea de Arhitectură și Urbanism București și pentru cadrele didactice din Târgoviște și din București.
Loc de desfășurare: Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, sala nr. 59, etaj 3, corp A
Minim: 10 participanți – Maxim 40 de participanți
Inscrieri: www.culturaprinmuzica.ro, [email protected]
Taxă de participare: 120 Ron/participant