Bun venit la ANMGD!

Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca este una dintre cele mai active instituţii de învăţământ superior muzical din România, oferind studenţilor săi calificare superioară în domeniul creaţiei şi interpretării muzicale, al pedagogiei muzicale şi al muzicologiei.

Actul de predare urmăreşte în acelaşi timp latura formativă şi informativă a învăţării, pentru a asigura studenţilor o pregătire complexă şi durabilă.

Academia sprijină cercetarea ştiinţifică în domeniile creaţiei, interpretării şi muzicologiei, fiind prima instituţie din România în care s-au organizat studii doctorale în domeniul muzical.

Academia de Muzică "Gheorghe Dima" este parte activă a vieţii culturale a oraşului şi regiunii, organizând sau participând la organizarea unor evenimente culturale de prestigiu pe plan naţional şi internaţional.

 

Structura anului universitar 2022-2023 (modificată conform Hotărârii Senatului nr. 109 din 6 decembrie 2022)

 

 

 

 

IncluMusic, proiect realizat în colaborare cu Erasmus, are ca scop sporirea abilităților de inițiere și menținere a incluziunii în conservatoare. Desfășurat pe o durată de trei ani, proiectul se adresează studenților cu nevoi speciale sau cu provienență din medii sociale defavorizate, a căror integrare în instituțiile de învățământ superior va fi facilitată de formarea de competențe și tehnici pedagogice inovative în rândul profesorilor de muzică.
Lansarea oficială a proiectului și prima întâlnire de lucru s-a desfășurat la Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, între 3 și 4 noiembrie 2022, alături de partenerii noștri: Conservatorio di Musica Statale “Alessandro Scarlatti” (Palermo, Italia), RIAM – Royal Irish Academy of Music (Dublin, Irlanda), European University Cyprus (Nicosia, Cipru), Università LUMSA (Roma, Italia), ValueDo (Florența, Italia) și AEC.
IncluMusic va angrena, de altfel, și alte instituții de învățământ superior sau universități, cu scopul conștientizării problemei accesului la educație superioară al persoanelor cu dizabilități. Un alt important pas constă în pregătirea profesorilor și a personalului administrativ din cadrul instituțiilor de învățământ superior pentru o abordare incluzivă (prin cursuri și programe specifice), vizând asigurarea unui mediu mai flexibil. Mai mult, partenerii din cadrul proiectului vor avea în vedere configurarea unei noi tiplologii profesionale: Tutorele universitar, specializat în didactica muzicală incluzivă, capabil de o colaborare eficientă cu organismul instituției și cu acoperire a tuturor ariilor disciplinare.
AEC, în calitate de coordonator al activităților practice și de comunicare, va monitoriza diseminarea rezultatelor proiectului la nivel european.
Mulțumim AEC! Suntem mândri să fim parte din această inițiativă!

***
Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conținutul informației.
The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the National Agency and Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.